HEMBRUG / by eelco van loenen

Sinds begin 2021 is Estadium verantwoordelijk het activeren, optimaliseren en managen van de 67 gebouwen en bijbehorende grondpercelen die eigendom zijn van LIFEWORLD en onderdeel uitmaken van het Hembrug terrein in Zaandam. Hembrug is een monumentaal industrieterrein in de gemeente Zaanstad gelegen aan het Noordzeekanaal en Zijkanaal dat in 2018 middels een tender procedure is verkocht door het Rijk. Het terrein is tot de sluiting in 2003 in gebruik geweest als munitiefabriek.

Estadium richt zich de komende jaren op het verder ontwikkelen en verbeteren van de gebouwen en de infrastructuur en het aantrekken van nieuwe gebruikers. Op een deel van het terrein zal er een museum voor hedendaagse kunst worden gerealiseerd dat is verspreid over verschillende gebouwen op het terrein.

In totaal betreft het circa 43.555 m² aan gebouwen, waarbij 8 van de 67 gebouwen gemeentelijke monumenten en 17 van de 67 rijksmonumenten zijn. De gebouwen vormen daarmee het DNA van het Hembrug terrein en bepalen de uitstraling van het gehele gebied.

Estadium behartigd de belangen van de eigenaar LIFEWORLD en is verantwoordelijk voor de communicatie en invulling van de percelen en gebouwen. De focus ligt op bedrijven en ondernemers in de kunst, cultuur en creatieve sector.