ONTWIKKELING HEMBRUG GESTART / by eelco van loenen

Vanaf begin 2022 zijn we bezig met de werkzaamheden aan Gebouw 430. Dit is het eerste gebouw van het nieuwe museum dat zal worden gevestigd in meerdere bestaande historische gebouwen op het Hembrugterrein. De gevel en de authentieke gebogen daken van Gebouw 430 zullen in oude glorie worden hersteld door het terugbrengen van 800 stalen ramen en het aanbrengen van nieuwe stalen geveldelen gemaakt uit gerecyclede oliedrums. Ook zullen de kozijnen en het betonwerk worden aangepakt.

Het nieuwe museum zal in de komende jaren gefaseerd worden geopend. Ieder gebouw zal permanent werk laten zien van een internationale kunstenaar. In totaal zal het museum uit circa 10 gebouwen bestaan en uiteindelijk in totaal minimaal 12.000 m² aan tentoonstellingsruimten hebben. Het zal zich in omvang en collectie begeven op internationaal niveau.

Naast het museum zijn we bezig met het rijks monumentale gebouw 8, het voormalige hoofdkantoor van het Hembrug terrein. Dit gebouw zal in de loop van 2023 worden geopend en richt zich specifiek op bedrijven uit de creatieve sector. Het gebouw zal 16 modulaire studioruimten krijgen verdeeld over de begane grond en eerste verdieping.