NIEUWE ONTWIKKELINGEN OP HEMBRUG by Lisa Dubbeldam

De werkzaamheden in Gebouw 430 zijn nog steeds in volle gang. Het gebouw is onderdeel van het nieuwe museum dat gefaseerd geopend zal worden. In het museum komen permanent werken van internationale top kunstenaars te staan.

In de afgelopen maanden heeft de vloer een nieuwe epoxy coating gekregen en zijn de muren door gestukt. Dit geeft het gebouw een strakke industriële uitstraling en is de stijl behouden.

In de toiletruimte zijn ook verschillende werkzaamheden verricht. De blauwe en gele tegeltjes zijn gelegd en de hokjes zijn geplaatst. In de hokjes zijn de wastafels, toiletten en urinoirs opgehangen.

In Gebouw 430 staan twee kleine voormalige kantoorgebouwtjes die momenteel worden opgeknapt en geschilderd.

FILMCLUB AAN DE OEVER VAN HET IJ by Lisa Dubbeldam

FC Hyena is een kleurrijke boutique cinema met een restaurant in Amsterdam-Noord dat creativiteit en reuring aan het Hamerkopterrein toevoegt. De filmclub is opgericht door filmliefhebbers Lotte Smit, haar man Joris Brieffies en horecaondernemers Niels Wouters en Marco Birzak van onder andere Hotel De Goudfazant.

Estadium is ervan overtuigd dat creatieve bedrijven een belangrijke toevoeging zijn voor de Hamerkop. De filmclub, klimcentrum en restaurants brengen diversiteit en trekt verschillende mensen naar het terrein.

FC Hyena huurt een ruimte aan Aambeeldstraat 24. De filmclub heeft een wijnbar en een restaurant waar bezoekers voor of na de film terecht kunnen voor een hapje en een drankje. Er zijn twee zalen waar oude en nieuwe films worden gedraaid voor alle leeftijden.

Na de aankoop in 2015 is de Hamerkop bij Estadium in beheer. Namens de eigenaar is de ruimte verhuurd aan FC Hyena.

HOOFDKANTOOR DATASNIPPER IN AMSTERDAM-NOORD by Lisa Dubbeldam

De start-up DataSnipper heeft zich sinds 2023 gevestigd in de ruimte waar het hoofdkantoor van VanMoof was gevestigd. Het softwarebedrijf, met momenteel 140 werknemers, heeft ook een vestiging in New York. DataSnipper heeft de ambitie om uit te breiden met een verdubbeling in het aantal medewerkers en het openen van nieuwe vestigingen in Kuala Lumpur, Mexico en Japan. Volgens Vidya Peters (CEO Datasnipper) is Amsterdam de perfecte locatie om nieuwe mensen aan te trekken en groei te realiseren.

DataSnipper is in 2017 opgericht door drie Nederlanders Maarten Alblas, Jonas Ruyter en Kai Bakker. Het bedrijf kwam begin 2024 in het nieuws na het binnenslepen van een investering van 100 miljoen dollar van Index Ventures. Het investeringsfonds krijgt een aandeel van 10% in de start-up.

Foto: DataSnipper

DataSnipper huurt 2.800 m² aan kantoorruimte in Amsterdam Noord op het Hamerkopterrein. Het gebouw ligt in de buurt van Hotel De Goudfazant en Hangar.

In 2015 heeft Estadium het Hamerkopterrein aangekocht. Estadium beheerd het terrein en verhuurd de gebouwen in opdracht van de eigenaar.

NIEUW RESTAURANT OP DE HAMERKOP by Lisa Dubbeldam

Met de komst van Barracuda is de Hamerkop een nieuw restaurant rijker. Barracuda is in 2023 opgericht door Daan Meeuwig en serveert seizoensgebonden lokale vissoorten voor een betaalbare prijs.

Foto: indebuurt

Het restaurant heeft zijn intrek genomen in een van de voormalige industriële ruimten van het Hamerkopterrein aan de Aambeeldstraat in Amsterdam-Noord. Het Hamerkopterrein bevindt zich op 15 minuten loopafstand van metrostation Noorderpark en trekt steeds meer mensen door de mix aan stedelijke creatieve bedrijvigheid van ondernemers met een sterke aanwezigheid op social media.

Foto: Het Parool

Estadium heeft het Hamerkopterrein na de aankoop in 2015 in beheer namens de eigenaar en in die hoedanigheid de ruimte in 2023 verhuurd aan Barracuda.

AANLEG MUSEUMTUIN GESTART by eelco van loenen

Voor het nieuwe museum dat zal worden gerealiseerd op het Hembrug terrein zijn we in het voorjaar van 2023 gestart met de aanleg van de museumtuin. De door Piet Oudolf ontworpen tuin vormt de natuurlijke verbinding tussen de verschillende museumgebouwen. De tuin is een geschenk van het museum aan de omgeving en aan de gemeente Zaanstad, haar inwoners en bezoekers. De tuin zal in de loop van het jaar vrij en openbaar toegankelijk zijn voor iedereen.

ONTWIKKELING HEMBRUG GESTART by eelco van loenen

Vanaf begin 2022 zijn we bezig met de werkzaamheden aan Gebouw 430. Dit is het eerste gebouw van het nieuwe museum dat zal worden gevestigd in meerdere bestaande historische gebouwen op het Hembrugterrein. De gevel en de authentieke gebogen daken van Gebouw 430 zullen in oude glorie worden hersteld door het terugbrengen van 800 stalen ramen en het aanbrengen van nieuwe stalen geveldelen gemaakt uit gerecyclede oliedrums. Ook zullen de kozijnen en het betonwerk worden aangepakt.

Het nieuwe museum zal in de komende jaren gefaseerd worden geopend. Ieder gebouw zal permanent werk laten zien van een internationale kunstenaar. In totaal zal het museum uit circa 10 gebouwen bestaan en uiteindelijk in totaal minimaal 12.000 m² aan tentoonstellingsruimten hebben. Het zal zich in omvang en collectie begeven op internationaal niveau.

Naast het museum zijn we bezig met het rijks monumentale gebouw 8, het voormalige hoofdkantoor van het Hembrug terrein. Dit gebouw zal in de loop van 2023 worden geopend en richt zich specifiek op bedrijven uit de creatieve sector. Het gebouw zal 16 modulaire studioruimten krijgen verdeeld over de begane grond en eerste verdieping.

VANMOOF HOOFDKANTOOR HAMERKOP by eelco van loenen

Sinds eind 2021 heeft VanMoof haar nieuwe hoofdkantoor aan de Aambeeldstraat - onderdeel van het Hamerkop terrein - betrokken. Het gebouw van 2.800 m² is gelegen op het Hamerkopterrein waar onder meer Hotel de Goudfazant, Monk, Hangar, Skatepark Noord, FC Hyena, Broeinest, Boat Bike Tours en de CANDID Group zijn gevestigd.

VanMoof is in 2009 opgericht door Taco en Ties Carlier, twee Nederlandse broers die droomden van de perfecte stadsfiets. De stijlvolle, meermaals bekroonde e-bikes bieden een hightech ervaring voor een groeiende wereldwijde community van bijna 200.000 gepassioneerde riders. Als 's werelds snelst groeiende e-bikemerk is VanMoof op weg om de toekomst van stedelijke mobiliteit opnieuw te definiëren. VanMoof verkoopt haar e-bikes direct online aan riders, met Brand Stores in meer dan 20 steden wereldwijd, van Parijs en New York, tot San Francisco en Tokio. Het steeds groeiende servicenetwerk van Service Hubs en certified workshops strekt zich inmiddels uit over meer dan 50 steden.

VanMoof heeft het gebouw gehuurd ten behoeve van haar internationale hoofdkantoor.

Estadium heeft het Hamerkop terrein enkele jaren geleden aangekocht en sindsdien in beheer. In opdracht van de eigenaar heeft Estadium het gebouw verhuurd aan VanMoof.

AANKOOP NIEUWBOUW WONINGEN ALKMAAR by eelco van loenen

Namens een family office hebben wij een nieuwbouw woningontwikkeling aangekocht in het centrum van Alkmaar. Het project omvat 15 appartementen die geheel duurzaam worden gebouwd en geëxploiteerd.

De woningen zullen in Q3 2022 worden opgeleverd aan koper die het zal onderbrengen in haar beleggingsportefeuille.